JTS-Uutiskirjeet


JTS:n jäsenkirje 1/2024

3.5.2024

Hei JTS-peluri!

Tässä pieni tietopaketti teille seuran toiminnassa viihtyville. Tuoreimmat uutiset koskevat yleisiä asioita. Seuran kevätkokouksessa nimittäin vahvistettiin 25.4. uudistetut toimintasäännöt. Nämä tulisi jokaisen jäsenen käydä lukaisemassa, jotta ollaan kaikki samalla sivulla pelikirjassa. Samalla sivustolla voi tarkistaa mitä ovat seuran arvot ja miten toimitaan mahdollisen epäasiallisen käytöksen suhteen. Kokouksen pöytäkirjan yhteydessä on esitetty myös vuosikertomus, josta voi kurkata tunnusluvut seuran toiminnassa 2023.

Päivän ehkä polttavampi kysymys on kesäkenttien tilanne. Niin kävi, että Hippoksen kenttien vuokrausta ei enää tulevaksi kesäksi saatu, sillä kaupunki pidättää mahdollisuuden pikaisiin toimenpiteisiin Hipposhankkeen mahdollisesti edetessä. Kaupunki on kuitenkin ilmoittanut hoitavansa kentät pelikuntoon ja laittavansa ne varattaviksi Timmi-järjestelmänsä kautta. JTS keskittyy siten pitämään Killerin massakenttänsä parhaassa mahdollisessa kuosissa. Tuomo Watia toimii kenttämestarina ja kesä-heinäkuussa apuna ovat kesätyöläiset Alexander ja Oliver. Myös hallin siivouksessa työskentelevät Eeki ja Ville saattavat näkyä ulkotöissä kesän mittaan. Tällä hetkellä kenttiä kunnostetaan talkoovoimin, kolmoselle uusitaan rajat ja muut kentät työstetään sileiksi. Aurinkoa, lämpöä ja aikaa vielä tarvitaan, jotta pinta kovettuu hyvin pelaamista kestäväksi.

Ilmoittautuminen kesän ensimmäisen jakson valmennuksiin on avoinna 7.5. asti. Suunnitelmana on järjestää pääosa jakson valmennuksista hallissa, jotta mahdollisimman moni pääsee halutessaan kentille myös prime time -aikaan.

JTS:n jäsenetuna on mahdollisuus hankkia kausikortti verkkokaupasta. Tänä vuonna se oikeuttaa pelaamiseen vain ulkona, ja sen hinnaksi tulee 195 €. Suunnitelmana on hankkia pallotykki myös ulkokäyttöön.  

JTS:llä on kesäkaudella kolme sarjajoukkuetta, joille kuuluu vakioharjoitusvuoro kahdesti viikossa. Muutoin kentät ovat kesäkuussa suhteellisen vapaat, sillä kesäleirejä ei järjestetä. Heinäkuu alkaa 14-vuotiaiden JGP-kilpailulla ja sen jälkeen kesän toinen valmennusjakso pelataan lähtökohtaisesti ulkona. Vastuuvalmentajana kakkosjaksolla toimii N40-sarjan SM-pronssin voittanut Katya. Onnittelut koko joukkueelle Katya, Minna, Maija ja Tiina!

Hallisarja on talven mittaan kerännyt mukavasti osallistujia: aktiivien luokassa 20, harrastekilvassa 17, aikuiskilvassa 21 ja C-tasossa 7. Näiden Tennisässä-matsien ohella kevätkaudella on pelattu Cintoiaan asennetuissa Harrasteturnaus-tapahtumissa launtaisin 12 tai 16 pelaajan voimin, ja samoin aamutykkivuorot ja yökyöpelit ovat löytäneet käyttäjäryhmänsä.  Viikonloppuna 17.–19.5. pelataan sitten JKL Kansalliset 1. Siinäpä hyvä tilaisuus päättää sisäkausi. Ilmoittautuminen on avoinna 10.5. asti. 

Aurinkoisin terveisin, JTS


JTS:n jäsenkirje 2/2023

 18.6.2023

Vuoden toista neljännestä edetään vaiheessa, jossa JTS:n perinteiset kesäleirit on leireilty ja pelit ulkokentillä niin Killerillä kuin Hippoksellakin ovat täydessä vauhdissa. Kiitos ohjaajille ja talkoolaisille! Valmennusten juhannusviikko on alkamassa mitä parhaimmassa kesäkelissä.

1. Omat kilpailut ja tapahtumat

JTS:n järjestämiä kilpailuja ovat sitten viime kirjeen olleet Päiväkisa 3 huhtikuussa sekä Mini-miditennistour ja Kansalliset toukokuussa. Päiväkisa pelattiin C-luokan kilpailuna, jossa pelaajia kertyi miesten sarjaan 16 ja naisten sarjaan kuusi. Tässä kisassa JTS-junnut eli Oliver ja Kerttu veivät kirkkaimmat sijat. Pikkujunnujen kisoissa oli tällä kertaa 27 peluria. Moni JTS-tenniskoululainen sai turnauksessa ensikosketukset kilpapelaamiseen ja kohtasi uusia vastustajia kaupungin ulkopuolelta. Kevään päätapahtumana voidaan pitää Kansallisia, jossa pelattiin useampia sarjoja. Eniten pelaajia keräsivät miesten luokat E (14) ja D (12). Kaksinpelien finaalituloksina saatiin

  • MC: Alexander Periainen (JTS) – Tomi Tuomaala (JTS) 6–4, 0–6, 10–8
  • MD: Tuomas Pihlman (JTS) – Ilpo Raatikainen (JTS) 6–3, 4–6, 12–10
  • ME: Mikko Vepsäläinen (KTS) – Matti Pulli (JTS) 6–4, 2–6, 10–6
  • NE: Johanna Torvela (KuTC) – Hannele Laukkanen (OVS) 6–0, 6–3

Uusia "Hall of Fame" -pelaajia siis JTS:n kirjoihin, mainittakoon vielä sarjavoittajien tiukka keskinäinen ottelu Tuomas–Alexander 2–6, 7–5, 10–8 MD-luokan kvartsivaiheessa. MC:n epäonninen finalisti Tomi sai kisoista lohdutuksekseen turnausvoiton Mixty-sarjassa Klara Koivulan (JTS) kanssa.

Aikuistenniksen pelitapahtumat palloiltiin kolmena lauantaina kukin noin 12 hengen voimin eli kuudella parilla. Useampi tapahtumissa loistanut peluri jatkaa myös JTS-Tecnifibre-kesäliigassa, jossa ensimmäisen jakson jälkeen johtoasemissa ovat Juha Rautiainen, Jarkko Soikkeli ja Eetu Latikka. Liigan etenemistä voi seurata tulossivulla.

2. Sarjatennis

Yleisen sarjatenniksen puolella miesten edustus nousi ykköseen. Karsinnoissa riitti yksi otatus, kun Smash 4 antoi luovutuksen. Ratkaisuottelussa HTK 2 taipui JTS:lle lukemin 1–3:

  • Egor Rybakov – Masi Sarpola 6–2, 7–6
  • Pontus Ahlvik – Lauri Leskinen 3–6, 2–6
  • Ville-Heikki Talvenmaa – Roope Heino 3–6, 7–5, 3–10
  • Talvenmaa/Lundqvist – Sarpola/Leskinen 0–6, 0–6

Ulkokaudella JTS:llä on joukkueet kolmos- ja nelosdivareissa. Seniorien sarjatenniksessä paras saavutus tuli N40 SM-joukkueelle, joka sai pronssiottelusta HLK:ta vastaan mitalit identtisillä tuloksilla:

  • Aino Kalervo – Ekaterina Sudnik 2–6, 5–7
  • Eija Salmela – Minna Aarnikoski 2–6, 5–7

Onnittelut Katyalle ja Minnalle!

3. Kilpajuniorit

Emman kisakalenteri on nyt massakaudella jatkunut Finnish Tourin (Helsinki) ja Finnish Junior Tourin (Kaarina) osakilpailuissa. Jälkimmäinen oli samalla 21-vuotiaiden SM-kisa, josta Emma parinsa Aada Innan (HVS) kanssa saavutti riemukkaasti kultamitalin nelinpelissä! Neluri on ollut tuottoisin myös Oliverin kohdalla. Kaksinpeleissä TE16-turnauksissa Tallinnassa, Oulussa ja Vierumäellä kvartsipaikat ovat olleet parhaita sijoituksia. Nelurissa sen sijaan ensin Vierumäellä Oliver Pulkin (ÅLK) kanssa ja sitten Hangon JGP:ssä Matias Vilhusen (GT) kanssa tuli hopeasijat. Kertunkin kalenterissa JGP-kisat muodostavat rungon. Sisäkauden SM-kisat huhtikuussa olivat samalla 2. JGP-osakilpailut. Kerttu ja Oliver saivat näissä mitata jo alkukierroksilla tasoaan lupaavia maajoukkuepelaajia Milla Kotamäkeä (TaTS) ja Linus Lagerbohmia (HVS) vastaan. Alexander on taas kansallisia turnauksia käymällä saanut kiinni voittavasta taktiikasta, kun kuluvan vuoden W/L-saldoksi on nyt kertynyt hienosti 10/9.

4. Muita asioita

Killerille päätettiin uusia neloskentän rajat toisentyyppisiin, ja vaihdetut kiskot ovatkin huomattavasti paremmin paikoillaanpysyvää sorttia kuin alkuperäiset matalampiprofiiliset nauhat. Kiinnipysymistä edesauttaa yleisesti hyvä kastelu, ja vesiliittymästä saatavan paineen lisäämiseksi tehtiin pieni putkiremontti. Uusittujen kenttäharjojen avulla rajanauhat säästyvät nyt pahemmilta kolhuilta, mutta kentänhoidossa riittää kosolti työsarkaa edelleen. Käyttäjiltäkin toivotaan huolellisuutta.

JTS on avannut haun toisen päätoimisen valmentajan palkkaamiseksi. Tähän asti toiminta on pyörinyt Henkan organisoimana ja tunti- ja kausivalmentajien tukemana. Toiveissa olisi saada rekrytoinnin kautta vakaampi tilanne, jossa vakinaisten kesken olisi mahdollista optimoida valmentajaprofiileja räätälöimällä työnkuvan painotuksia.

Osana seuran kehitystyötä, johtokunta kirjasi kokouksessaan JTS:n arvoiksi kolme teemaa: hyvinvointi, kehittyminen ja yhdenvertaisuus. Näiden sanojen merkitystä seuran toiminta-ajatuksessa on avattu seuran verkkosivuilla.


JTS:n jäsenkirje 1/2023

 13.4.2023

Ensimmäinen neljännes vuotta 2023 on jo takana ja kevätaurinko sulattaa ulkokenttien päällä olevaa lumimassaa alati kiihtyvällä teholla. JTS on järjestänyt talvella muutamat kisat, valmennukset ovat pyörineet tavalliseen tapaan ja pelaajat ovat ratkoneet paremmuuksia niin harrastevuoroilla kuin virallisissa turnauksissa ja sarjoissakin.

Uusi kenttien varaussysteemi ja siihen liittyvät valonohjaus sekä ovikoodien toiminta ovat valitettavasti ajoittain takellelleet verkkoyhteyksien pätkiessä. Datan pitäisi kulkea jatkossa paremmin ilman bittien menoa poikittain. Tennishallin ja sosiaalitilan välisen käytävän tasakatto otti osumaa katolta tulleen lumen ja jään painosta, mikä näkyi sulamisveden valumisena sisään kulkureitille. Kattotalkoita tehdään remonttijoukkueen voimin lumien sulettua. Isompia talkoita järjestetään tuttuun tapaan siinä vaiheessa, kun ulkokenttiä aletaan valmistella pelikuntoon. Hippoksen kenttien käyttömahdollisuudesta ei tosin olla saatu kaupungilta vielä mitään tietoa.

1. Omat kilpailut ja tapahtumat

JTS järjesti Päiväkisat 1 ja 2 tammi- ja helmikuussa. Maaliskuussa pelattiin Alueellinen mini- ja miditennisturnaus sekä koko kauden päätapahtuma eli 1. TEHO Sport Finnish Tour. Talkooväkeä on kiittäminen sujuvista järjestelyistä ja sitoutumisesta.

Ensimmäinen päiväkisa pelattiin D-luokan kilpailuna 23 pelaajan voimin. Helmikuun kisa pelattiin myös D-luokkana, mutta tällä kertaa nelinpeleinä ja niihin ilmoittautui 44 pelaajaa. Juniorien kilpailu keräsi 31 ilmoittautumista. JTS:n junnut saivat maistaa voitonhuumaa, kun minissä Lenni Pollari ja midissä Samu Suominen selvittivät finaalit hienosti eduikseen.

Finnish Tourilla oli mukana paitsi kolme JTS:n jäsenpelaajaa: Roope Heino, Emma Kuusisto ja Lauri Leskinen myös edustusjoukkueessa pelannut Ville Perkkola sekä tuntivalmennuksissa avustanut Helmi Männistö. Emma oli puolustamassa viimevuotista voittoaan, mutta tällä kertaa meno tyssäsi alkukierroksella varmasti pelanneen Eveliina Koivupuiston (STS) otteisiin. Naisten turnaus huipentui tasaiseen otteluun Clarissa Blomqvist–Ella Haavisto 4–6, 6–2, 6–2. Miesten finaali Santtu Leskinen–Oskari Eerola pelattiin myös pitkänä lukemin 7–6, 3–6, 6–3 runsaslukuisen yleisön seuratessa otteita niin paikan päällä kuin Ruutu+:n kautta. Toiselle neljännekselle mentäessä jäsenistön tapahtumapalettiin lisätään paljon kaivatut aikuistenniksen lauantaipelitapahtumat 22.4., 29.4. ja 13.5. Ilmoittautumiset seuran kotisivuilla. Myös JTS-Tecnifibre-kesäliiga tekee tuloaan. Pelataan neljä jaksoa edelliskesän malliin toukokuusta alkaen. Kesän valmennuksiin ilmoittautuminen avataan aivan näinä päivinä. Kesä alkaa toden teolla, kun Killerin kentillä pelataan lasten tennisleirit 5.–9.6. ja 12.–16.6. Saa mainostaa tutuille ja tuntemattomille!

2. Sarjatennis

Yleisen sarjatenniksen sisäkausi 2022–2023 on tilanteessa, jossa odotellaan nousuihin mahdollistavia karsintaotteluita. Roopen kipparoima miesten edustus voitti oman lohkonsa kakkosdivarissa ja pelaa noususta toukokuun puolivälissä ennen ulkokauden alkua. Jyrin nelosdivarijoukkue pelasi lohkovoiton arvoisesti ja nousee suoraan 3. divisioonaan. Samainen joukkue pääsee testaamaan kolmosen tasoa jo kesällä noustuaan sinne viime ulkokaudella. Senioritennis on suurin JTS-pelaajia liikuttava kilpailusysteemi, kun joukkueita on eri ikäluokissa kaikkiaan kuusi. Seuran kotisivuilla on listattu kauden tuloksia – muutama ottelu on vielä jäljellä.

3. Kilpapelaajat

Kilpajuniorien alkukausi on sujunut pelikokemusta hakien ja harjoituksissa haettujen tekniikoiden ja taktiikoiden tehoa tositoimissa testaillen. Emma on kotikisan lisäksi matkustellut myös kansainvälisiin kisoihin. Kalenterissa on ollut ITF-sarjan kisat Suomessa (J30 Nastola, J100 Hanko) ja Latviassa (J30 Jurmala, J60 Aizkraukle). Parhaiten menestystä tuli Nastolassa, jossa Emma oli kaksinpelin finaalissa. Kausi alkoi sarjapeleillä TEHO Sport Tennisliigassa, jossa Emman edustama LVS sijoittui kuudenneksi.

Oliver vaihtoi talvella ”aikuisten” mailaan (Wilson Blade 98, 305 g, 16x19) ilman kummempia sopeutumisvaikeuksia. Voitot B-luokan (Oulu) ja C-luokan (Vaasa) kisoista antavat mukavasti luottamusta omaan tekemiseen nyt lätkäkauden loputtua alkavalle tennispainotteiselle kisakaudelle. Kertulle on kertynyt junnuista eniten otteluita, tätä kirjoittaessa jo 30, joista 20 voittoja. Silminnähden vauhdikasta on kehittyminen näillä nuorilla ainakin samoilla harjoituskentillä otteita todistavien aikuisten mielestä. 

Nuoremmatkin junnut ovat kartuttaneet ottelukokemusta. Seuralla on tavoite lisätä valmennuksissa käyvien harrastajien kilpailumääriä. Tätä varten mini- ja miditennistapahtumat ovat hyvä matalan kynnyksen pelimuoto. Seuralta saadaan kaksi tyttöjoukkuetta kesän SM-liigacupiin (11- ja 13-vuotiaiden sarjat). Senioritenniksen saralla Olli Salminen on näyttänyt esimerkkiä niin kentillä kuin IG-postaustenkin muodossa, treenivideoista voi ottaa mallia tekemisen meiningistä.

4. Muita asioita

Seuran johtokunta on talven kokouksissaan käsitellyt yleisen taloustilanteen ja järjestelyjen ohella muun muassa halliyhtiön osakeasioita, työsuhdeasioita ja seuran arvopohjaa. Seura osti 25 osaketta ja omistaa niitä nyt 85/120. Tennishallin kenttäkapasiteetti asettaa reunaehdot valmennusresursseja sekä vuoromyynnin mahdollisuuksia puntaroitaessa. Henkan ja Katjan valmennuksissa on ollut hyvä kehittyä, ja Lauri, Roope ja Helmi ovat opintojensa ohessa olleet kullanarvoisia tuntiohjaajia ja sparraajia. Tänä vuonna Helmi vetää kesän kakkosjakson ja tennisleirit. Johtokunta kokoontui erikseen seuran arvojen ja toiminta-ajatuksen kirkastamiseksi. Näistä tullaan informoimaan jäsenistöä kevään aikana.